A nőgyógyász rendelő honlap méhszájsebbel foglalkozó

páciens tájékoztató oldala


 
 

 

AZ ECTROPIUM KEZELÉSE

 

Amennyiben az ectropium nem okoz panaszt, nem szükséges kezelni, tulajdonképpen nem betegség, hanem állapot és még csak kórosnak sem igazán mondható, hiszen igen gyakori a fiatalok között. Ezen kívül az elváltozás hosszú idő alatt, de spontán is rendeződhet.

Amennyiben az elváltozás kiterjedt, panaszokat okoz, illetőleg krónikusan visszatérő hüvelyfertőzések mellett észleljük, szükséges a kezelése.

A kezelés alapelve, hogy a hengerhámot a méhszájról eltávolítjuk. A kezelés másik fontos alappillére, hogy a hüvely kémhatásának savasan tartásával segítjük a laphám visszatelepedését a felszínre.

Ecsetelés: legegyszerűbb eljárások lényege, hogy a hámot valamilyen edző szerrel kezeljük. Hátránya, hogy gyakran és több ecsetelés szükséges az eredményességhez, bár gyakori a sikertelen kezelés is.

Fagyasztás vagy elektrokoagulálás: lényegük, hogy fagyasztás vagy elektromos impulzus segítségével a felületi hámot roncsoljuk, ezáltal a gyógyulás során az alapból eredeti ép laphám fog képződni.  (Lényegében a lézeres vaporizáció is ugyanez az eljárás).

Az kezelések előnye, hogy gyors, járóbeteg ellátás keretében is elvégezhető eljárások, melyek kevés kellemetlenséggel járnak. Hátrányuk, hogy szövettani vizsgálat nem készül a szövetből, ugyanakkor ilyen beavatkozásokat mindig citológiai vizsgálat előz meg, legtöbbször negatív citológiai lelet esetén végezzük őket, de alkalmasak enyhe citológiai eltérések esetén azok kezelésére is. Mivel a kezelés során csak a felületi hámot éri behatás, ezért a kezelés után az eredeti hám hegek és visszamaradó elváltozások, tehát nyom nélkül gyógyulnak és a lehető leggyorsabban érhető vele teljes gyógyulás.

Kimetszés, hideg kés technika, konizáció és a loop konizáció (LEEP): a módszerek lényege, hogy az érintett méhszájfelszínt szikével vagy nagyfrekvenciás elektromos áram segítségével eltávolítjuk, a sebfelszínt pedig összevarrjuk vagy az elektromos eszközzel koaguláljuk.

Előnyük, hogy minden esetben vizsgálható szövettani minta áll rendelkezésre.

Hátrányuk, hogy sokszor kórházi befekvést igényelnek, a méhszáj előfordulhat, hogy hegesen gyógyul, ami mivel legtöbbször fiatal nőket érint a beavatkozás kedvezőtlen lehet a későbbi terhesség kiviselése és a szülés kapcsán (igaz, hogy jelentős problémát ritkán okoz).

Az ectropium, mivel jóindulatú elváltozás, így szövettani vizsgálatra nincs szükség, ezért a kezelésben az ambulánsan is elvégezhető eljárások, mint a méhszájfagyasztás, a méhszáj koagulációja és a lézeres vaporizáció tűnnek a legelőnyösebbnek. A kezelés után a hüvely flórájának regenerálása valamint a hüvely állandó savas pH-n tatása biztosítja, hogy a méhszáj ténylegesen és véglegesen meggyógyuljon.

 
 
 
 

 

 
 
   

Dr. Zsirai László ©

1027 Bp. Horvát u. 19-23. II. emelet 18.

Tel.: 06-70-540-77-01

   
www.nogyogyaszrendelo.hu